Модель реформи податкової системи країни міністр фінансів презентує 3 вересня на Національній раді реформ – заступник міністра фінансів

Модель реформи податкової системи України буде презентована 3 вересня під час засідання Національної ради реформ. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі в рамках проекту "Український медіа-центр реформ" заявила Олена Макеєва, заступник міністра фінансів України.

"Коли буде презентована модель податкової реформи міністром фінансів, –  це станеться наприкінці серпня, – ми забудемо про всі неприємні розмови, і будемо радіти, бо нарешті отримаємо прозорий податковий кодекс, де є чіткі правила гри, де є справедливість між платником податків і представником податкової служби, де податки є такими, що бізнес зможе їх сплачувати і надихатиме їх сплачувати саме в Україні", – заявила Олена Макеєва.

Водночас заступник міністра фінансів підкреслила, що Мінфін ще остаточно не визначився з моделлю – тривають дискусії. Саме з цією метою 17 серпня Міністерство фінансів на своєму сайті розмістило презентацію "Податкова реформа – не лише про ставки податків…", якою, як пояснила Олена Макеєва, Мінфін, перед ухваленням остаточного рішення, спробував активізувати бізнес висловити свою позицію щодо низки новацій.

"Ця презентація не є такою, що презентує модель податкової реформи. Наша мета була проговорити з суспільством, бізнесом, які ще важливі питання податкової системи потребують змін. Останнім часом ми говоримо лише про ставки, забуваючи, що податкова реформа – це не тільки ставки. За їхнім обговоренням ми забуваємо про деталі", – зазначила Олена Макеєва.

Вона зазначила, що питання об’єднання єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) наразі відкрите. Визначитися з ним, за словами Макеєвою, Мінфін має за тиждень. Новації чекатимуть підприємців й у царині спрощеного оподаткування, зокрема йдеться про перегляд критеріїв віднесення платників податків до тієї чи іншої групи; кількість груп залишиться незмінною – три. Зміни зазнає оподаткування податком на додану вартість (ПДВ). "Вже була спроба скасувати нульову ставку ПДВ для аграріїв. Вона провалилася. Але ми до неї повернемося. Бо наша мета – створити рівні умови для всіх платників податків. Всі вони знаходяться в однаково важких умовах під час фінансової кризи", – підкреслила Олена Макеєва.

Заступник міністра фінансів також визнала, що існуюча система ставок із податку на транспортні засоби потребує перегляду – з урахуванням принципу соціальної справедливості. "Ми хочемо запропонувати нову модель, аби податком у розмірі 25 тис. грн. обкладалися автомобілі класу "люкс" чи "преміум" – він має бути зафіксований на рівні окремої постанови Кабміну. Цей перелік є в європейських країнах, і ми зараз вивчаємо їхніх досвід. А решта власників авто теж має сплачувати податок на рухоме майно. Але у розмірі до 1000 грн. Скажімо, 800 гривень", – пояснила заступник міністра фінансів.

Джерело