Національна рада реформ обговорила План пріоритетних кроків Уряду на 2016 рік

На засіданні Національної ради реформ, під головуванням Президента Петра Порошенка, обговорювался План пріоритетних кроків Уряду на 2016 рік.

"Ми сьогодні зібрались для того, щоб обговорити дуже важливе питання. Декілька днів тому, Уряд презентував свій план дій. Я хотів би подякувати Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману, всім членам уряду, за високий ступінь врахування положень Стратегії сталого розвитку "Україна-2020" і рішення Нацради реформ, яке було прийнято і передано до уряду", –сказав  Президент, відкриваючи засідання.

"Це саме той документ, який дозволяє нам впевнено дивить у майбутнє", – зазначив Глава держави і наголосив, що вже визначенні конкретні напрямки, конкретні дати, конкретна відповідальність кожного конкретного міністра за виконання положень цього Плану.

Президент також зауважив, що на засіданні Нацради реформ, незважаючи на дуже короткий термін, відбудеться обговорення документу з представниками Верховної Ради, громадських організацій, які входять до Нацради реформ. Пропозиції, які будуть висловлені під час обговорення, будуть враховані і найближчим часом Уряд зможе прийняти рішення і затвердити зазначений документ.

Президент наголосив, що і він, і  глава Уряду, вдячні групі радників – Івану Міклошу, Лєшеку Бальцеровичу і багатьом іншим нашим іноземним партнерам, які доклали зусиль до створення якісного документу.

"Можу наголосити, що багато вже зроблено. Але дуже важливо, щоб темп реформ не втрачався", – підкреслив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що на засіданні Ради національної безпеки і оборони України затверджений Стратегічний оборонний бюлетень, який отримав дуже схвальні відгуки від партнерів з НАТО як "великий, доленосний документ, який повністю передбачає кардинальне реформування сектору оборони і безпеки".

Крім того, Глава держави наголосив на важливості прийнятих рішень про створення антикорупційної інфраструктури і необхідності включення в План дій Уряду і програми створення Державного бюро  розслідувань, і активізацію роботи Національного агентства запобігання корупції, і впровадження електронних декларацій, тощо.

"В тісній співпраці зі спеціалізованою Антикорупційною прокуратурою, Національним антикорупційним бюро ми чекаємо вже найближчим часом реалізацію багатьох матеріалів, які сьогодні містяться в опрацюванні цих антикорупційних органів", – зазначив Президент.

"Ключова позиція – забезпечення відновлення економіки. Окрім забезпечення безпеки і оборони держави, де ми маємо відбити російську агресію і відновити український суверенітет над окупованими територіями Донбасу і Криму", – звернувся до учасників засідання Глава держави.

Президент також підкреслив, що не менш важлива складова завдань, які стоять перед усією українською владою, Урядом, – є забезпечення економічного зростання, як економічної бази для покращення соціальних стандартів.

В свою чергу, Радник Президента, співголова Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Уряді Лєшек Бальцерович висловив переконання, що рівень життя громадян в Україні міг би бути значно вищим, ніж є зараз, оскільки для цього "є значні резерви".

На думку Радника Президента, нинішній стан справ у державі спричинений нестачею комплексних та швидких реформ, зокрема у період з 1992 по 1999 роки та з 2008 по 2014 роки. Відбувались лише точкові зміни та накопичення боргів. Все це, а також економічні наслідки агресії Росії проти України, включно з блокуванням експорту з України, призвели до рецесії.

За словами Лєшека Бальцеровича, якби Польща стикнулася з подібними проблемами, вона також мала б рецесію.

"На фоні всього цього, треба оцінювати досягнення демократичної влади України впродовж останніх двох років", – наголосив Лєшек Бальцерович. Він зазначив, що завдяки політиці НБУ були зняті загрози, які постали перед банківською системою держави. Диверсифікація зовнішньої торгівлі, експорт товарів, скорочення імпорту газу з Росії – це все кроки до кращого майбутнього, переконаний представник Президента в Уряді.

"Дуже важливо, що є комплексні програми. Але найважливіше – щоб програми мали добре втілення в життя», – підкреслив він і додав, що їх реалізація має бути «комплексною, пакетом і з урахуванням стратегічних цілей для держави". 

Джерело

Переглянути усі матеріали засідання, презентації доповідачів та отримати більш детальну інформацію про порядок проведення зустрічі можна за посиланням.

Слідкуйте за новинами на офіційній сторінці Національної ради реформ України в соціальній мережі Facebook.