Опубліковано звіт з моніторингу прогресу реформ за 9 місяців 2015 року

Звіт "Моніторинг прогресу реформ" підготовлено спеціалістами Проектного офісу Національної ради реформ. Він включає детальний аналіз прогресу виконання планів на 2015 рік відповідальними за кожну з пріоритетних реформ, які визначені Стратегією сталого розвитку "Україна 2020", Угодою про Асоціацію України з ЄС, Програмою діяльності Уряду та Коаліційною угодою.

Звіт базується на системі моніторингу прогресу реформ та складається з 20-30 показників, розподілених на три групи для забезпечення комплексної і збалансованої оцінки. Показники групи "Завдання" відображають зміни у нормативно-правовій базі та функціонуванні державних інституцій, залучених до процесу реформування галузі. Показники групи "Результати" свідчать про конкретні зрушення у сферах життя країни. Наприклад, покращення позицій України у рейтингах Doing Business або World Justice Project (Rule of Law Index). Сюди ж відносяться макроекономічні показники, такі як збільшення обсягів експорту продукції чи інвестиційна привабливість.

"На сьогоднішній день звіт Проектного офісу Нацради є достатньо структурованим документом. Ми прагнемо комплексно підійти до розуміння, що саме було виконано, що ні, і де потрібно прискорення процесу. Звіт є інструментом аналізу ходу реформ та оцінки їх сприйняття. Завдяки йому наші міжнародні партнери, донори, громадськість та самі учасники реформаторських процесів зможуть скласти цілісну картину динаміки змін", - говорить Дмитро Шимків, Секретар Національної ради реформ, Заступник Глави Адміністрації Президента України.

Показники групи "Сприйняття" повинні відображати те, як прогрес реформування різних галузей сприймається суспільством та громадськістю. Для того, аби відслідковувати ряд показників сприйняття реформ Проектний офіс Національної ради реформ та дослідницька компанія TNS Ukraine започаткували постійний моніторинг сприйняття реформ, який здійснюється у форматі опитування громадської думки міського населення по всій країні у мережі Інтернет. Дослідження складається з двох частин: загального та спеціального блоку. До загального блоку віднесено вимірювання показників довіри до державних інституцій, якості роботи державних установ, темпів проведення пріоритетних реформ та поінформованості населення про прогрес реформування. У межах спеціального блоку щомісяця відбувається більш глибокий трекінг по кількох окремих реформах.

"Технократичне виконання плану реформ повинно спиратись на позитивне сприйняття реформ людьми. Сьогодні прогрес виконання випереджає прогрес сприйняття змін суспільством. Згідно з результатами оцінки сприйняття реформ, три реформи отримали позитивну оцінку респондентів (понад 40% відповіли що зміни Є): національної безпеки та оборони, сприйняття України у світі та реформа правоохоронної системи", - каже Дмитро Шимків.

Звіт опубліковано українською мовою та він доступний для завантаження на офіційному веб-сайті Національної ради реформ: http://reforms.in.ua/ua/reformy/zvity

Джерело