Реформа охорони здоров'я: підсумки 2015 року

Україна долучилася до Глобальної ініціативи з безпеки та охорони здоров’я (Global Health Security Agenda) та розпочала закупівлі ліків через міжнародні організації.  

Прийнято закони, які дозволяють використовувати механізм державних закупівель ліків та медичних виробів через міжнародні організації. Це ключова зміна для подолання корупції та збільшення ефективності державних закупівель ліків та медичних виробів, а також для збільшення їх доступності для людей. МОЗ обрав Дитячий фонд ООН "ЮНІСЕФ", Програму розвитку ООН (ПРООН) та британську Crown Agents як агенції для здійснення закупівель, і з ними підписані відповідні спільні документи. Перехід на процес закупівель із залученням міжнародних організацій у 2015 році можна вважати у цілому успішним, незважаючи на те, що самих поставок у цьому році не відбулося.

У вересні Кабмін дозволив МОЗ створити новий Центр громадського здоров’я шляхом реорганізації (об’єднання) існуючих установ у цій галузі. Це важливий перший крок у побудові нової системи громадського здоров’я в Україні. Новий Центр покликаний замінити радянську модель, рудиментом якої залишалася стара Санітарно-епідеміологічна служба (СЕС). В листопаді-грудні розпочався процес підготовки установ до реорганізації.

З 12 жовтня по 6 листопада МОЗ підписав усі угоди з міжнародними агенціями для здійснення закупівель ліків та вакцин. Поставки ліків очікуються вже на початку 2016 року.

Детально ознайомитися зі Звітом можна за посиланням:

http://reforms.in.ua/sites/default/files/upload/broshura_a4_ukr.pdf.

Національна рада реформ створена для забезпечення політичного консенсусу у процесі проведення реформ, який складається з представників всіх зацікавлених сторін та є майданчиком для пошуку консенсусу і прийняття рішень. Основними завданнями Національної ради реформ є визначення пріоритетів реформ, координація дій із реформування, моніторинг реалізації та досягнення цілей реформ. Рішення Національної ради реформ приймаються за умови консенсусу всіх учасників, що забезпечує узгодженість позицій у процесі реформ.

Джерело