Реформа ринку праці

Згідно з заявою в.о. Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерія Ярошенка, ситуація на ринку праці стабілізувалася і відбувається збільшення чисельності зайнятого населення. Зокрема "зростання ВВП в І кварталі склало 3,1% порівняно з І кварталом минулого року. Кількість вакансій у базі даних служби зайнятості збільшилася на 8% до 616 тис. одиниць. Кількість працевлаштованих за сприяння державної служби зайнятості становила 428 тис. осіб".

Тим не менше, рівень задоволення якістю роботи Державної служби зайнятості залишає бажати кращого. Якість обслуговування безробітних, які звертаються за допомогою до Державної служби зайнятості, потребує удосконалення, а спосіб і рівень налагодження співпраці з роботодавцями - зміни підходу. Крім того, робота служби далеко не відповідає стандартам розвинутих країн.

Особливої уваги заслуговує потреба покращення сервісу у роботі Державної служби зайнятості. Працівники Державної служби зайнятості малообізнані зі змінами у сфері управління людськими ресурсами та наданням кадрових послуг. Орієнтація співробітників Державної служби зайнятості не на сприяння зайнятості зареєстрованих безробітних як результату роботи, а на сам процес, заважає ефективності діяльності.

Тому Державна служба зайнятості потребує реформування та внесення нормативних змін для покращення ефективності її роботи та підвищення стандартів. Проектний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Ольга Макогон та Міністерство соціальної політики України підготували новий Порядок ведення обліку осіб, які шукають роботу, реєстрації, перереєстрації та припинення реєстрації безробітних. Цей документ незабаром буде переданий на розгляд Уряду. Цей Порядок передбачає заснування інституту кар'єрного радника. Розробляються професійні стандарти та вимоги до кар‘єрного радника, формуються критерії до професійної компетентності. Важливою складовою Порядку є створення програм адаптації та навчання співробітників Державної служби зайнятості, які отримають повноваження кар’єрних радників.

Реформування Державної служби зайнятості стане невід'ємною частиною комплексної реформи ринку праці.