У 2015 році Україна відчутно просунулась по шляху реформ у більшості пріоритетних напрямків

Протягом року було ухвалено понад 340 законів України, постанов Уряду, указів Президента, що мали на меті впровадження змін у різних галузях: економіки до освіти і науки. При цьому 73% рішень Нацради реформ знайшли втілення у рішеннях різних органів законодавчої та виконавчої гілок влади.

Національна рада реформ за рік змогла стати платформою для колегіального обговорення ключових питань. Президент, Прем’єр-міністр, Голова Верховної Ради, представники уряду, голови фракцій, депутати, представники громадянського суспільства та бізнес-асоціацій збирались 17 разів для того, аби висловлювати свою точку зору на зміни. Було обговорено понад  30 тем та ухвалено понад 200 рішень, 73% з яких впроваджено через законопроекти, закони та інші види законодавчих документів.

Дмитро Шимків, Секретар Національної Ради Реформ: "Проектним офісом Національної ради реформ був підготовлений Звіт за результатами моніторингу прогресу пріоритетних реформ. Хочу підкреслити, що цей звіт відображає прогрес виконання завдань саме за 2015 рік. Крім того, його мета полягає у тому, аби показати як прогрес по реформах, так і зосередити увагу на питаннях, які не вдалось вирішити у 2015-му".

Невід’ємною частиною Звіту є показники сприйняття пріоритетних реформ, зібрані за допомогою дослідницької компанії TNS Ukraine на замовлення проектного офісу Нацради реформ. Показники ілюструють не лише обізнаність респондентів про реформи, але їхню оцінку змін.  

Серед ключових досягнень Дмитро Шимків назвав: створення антикорупційних органів; запуск нової патрульної поліції у 10-ти містах; економія майже 500 млн грн від впровадження електронної системи закупівель; скорочення чисельності держслужбовців (подекуди до 70%); закриття неплатоспроможних банків; зменшення податкового тиску та скорочення ренти на видобуток газу. Окрему увагу у доповіді було приділено дерегуляції, а саме прийняттю майже 5000 державних стандартів, частину з яких було гармонізовано з європейськими нормами, а Міністерство юстиції відкрило електронні реєстри.  Не оминув Дмитро Шимків і досягнень в освітній галузі: прийняття Закону "Про Наукову і науково-технічну діяльність", рішення про приєднання до PISA та Горизонту 2020, що відкриє українським науковцям доступ до фондів на загальну суму 80 мільярдів євро для впровадження інноваційних проектів та досліджень. Серед інноваційних проектів було відзначено запуск ресурсу відкритих даних Мінфіном, електронних петицій до Президента України, і звісно ж системи електронних закупівель.

"Успіх реформ в Україні є запорукою захисту національного суверенітету в умовах зовнішніх загроз. Наприклад, ми значно зменшили споживання газу, а відтак і залежність від Росії. Дефіцит НАК "Нафтогаз" зменшився з $8 млрд у 2014 році до $1,5 млрд у 2015-му", - зазначив Дмитро Шимків. Водночас, за його словами Дмитра, Україна лише почала шлях перетворень після багатьох років бездіяльності. Ми вдячні ЄС та іншим міжнародним партнерам за підтримку в розробці і впровадженні реформ. Дмитро Шимків висловив впевненість, що Угода про Асоціацію між Україною та ЄС стане ще більш потужним драйвером реформ.

Окрім презентації Звіту Національної Ради Реформ, Дмитро Шимків коротко прокоментував основні показники, що увійшли до Стратегії Сталого розвитку "Україна-2020", яка була затверджена Указом Президента України минулого року. Пан Шимків нагадав, що Стратегія є одним з базових документів, які лягли в основу діяльності Нацради реформ, а також індикаторів прогресу пріоритетних реформ.

Звіт проектного офісу Національної ради реформ доступний для завантаження на сайті за посиланням: http://reforms.in.ua/sites/default/files/upload/broshura_a4_ukr.pdf

Національна рада реформ створена для забезпечення політичного консенсусу у процесі проведення реформ, який складається з представників всіх зацікавлених сторін та є майданчиком для пошуку консенсусу і прийняття рішень. Основними завданнями Національної ради реформ є визначення пріоритетів реформ, координація дій із реформування, моніторинг реалізації та досягнення цілей реформ. Рішення Національної ради реформ приймаються за умови консенсусу всіх учасників, що забезпечує узгодженість позицій у процесі реформ.

Більше деталей про Національну раду реформ можна дізнатись на сайті: http://reforms.in.ua/ua, а також на офіційній сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/NRC.ua/   та Twitter: https://twitter.com/ReformsCouncil

Джерело