МІНЕКОНОМІКИ ПРОВЕДЕНО ВЕБІНАР “ІНФРАСТРУКТУРА ЯКОСТІ В СИСТЕМІ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ УКРАЇНИ: РЕГІОНАЛЬНИЙ КОНТЕКСТ. ПОЛТАВСЬКИЙ РЕГІОН”

 

26 березня 2024 року Мінекономіки в рамках проєкту TIPSTER Фонду підтримки реформ, за підтримки програми міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), яка фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, проведено вебінар “Інфраструктура якості в системі відновлення та розвитку України: регіональний контекст. Полтавський регіон” для представників бізнесу та їхніх об’єднань, організацій і підприємств інфраструктури якості.

Цей вебінар став першим із серії запланованих просвітницьких онлайн вебінарів за участі регіональних центрів інфраструктури якості з метою представлення своїх можливостей для бізнесу. Регіональні центри, що братимуть участь у проєкті: Полтава, Одеса, Дніпро, Харків, Львів. Термін реалізації проєкту – березень – вересень 2024 року,

Зазначені вебінари проводяться з метою отримання заінтересованими сторонами практичної інформації щодо сучасного стану інфраструктури якості України, про зміни в законодавстві, про застосування відповідного законодавства на практиці, особливо на шляху виходу на європейські ринки, зокрема,  стосовно переваг укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода ACAA, або так званий “промисловий безвіз”).

У рамках першого вебінару були розглянуті питання щодо розвитку української інфраструктури якості та процесу підготовки до укладення Угоди АСАА, її основних переваг, сучасного стану правового регулювання сфери ринкового нагляду та захисту прав споживачів, участі у діяльності технічних комітетів стандартизації, а також учасники були ознайомлені з можливостями для відновлення та розвитку економіки в Полтавському регіоні.

«Війна призвела до нових викликів, від яких потерпають усі типи підприємств: руйнування інфраструктури, брак фінансування, логістичні проблеми та зниження попиту на товари та послуги.

Традиційними викликами для бізнесу є доступ до нових ринків та іноземного капіталу. Тому основною стратегічною ціллю Мінекономіки є докладати максимум зусиль для відновлення роботи бізнесу в усіх можливих формах, зокрема, й шляхом укладення Угоди АСАА», – зазначив директор департаменту технічного регулювання Мінекономіки Олександр Панков.

Одним із інструментів гармонізації системи інфраструктури якості України з європейською стало виконання взятих Україною зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, у тому числі, в частині підготовки до укладення Угоди АСАА.

Учасників вебінару було ознайомлено з основними досягненнями в рамках підготовки до укладення Угоди АСАА, основними тенденціями розвитку системи ринкового нагляду та захисту прав споживачів, важливістю участі у роботі технічних комітетів зі стандартизації.

Важливим був зворотній зв’язок та активна участь учасників в обговоренні питань порядку денного. Для налагодження тісної взаємодії з бізнесом, установами та організаціями, які інтегруються в єдиний європейський простір інфраструктури якості, та для інших зацікавлених сторін створена та функціонує Комунікативна платформа з питань технічного регулювання (www.techreg.in.ua).. На платформі зацікавлені сторони можуть поставити питання, що стосуються сфери технічного регулювання, стандартизації, метрології, оцінки відповідності, акредитації, ринкового нагляду.

Презентаційні матеріали: https://techreg.in.ua/%d0%bc%d1%96%d0%bd%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d1%96%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%b1%d1%96%d0%bd%d0%b0%d1%80-%d1%96%d0%bd%d1%84/