В рамках проєкту TIPSTER відбулося експертне обговорення підходів до розроблення Стратегії розвитку інтелектуальної власності

21 листопада 2023 року в рамках проєкту «TIPSTER: торгівля, підтримка інтелектуальної власності та технічне регулювання» відбулося експертне обговорення підходів до розроблення Стратегії розвитку інтелектуальної власності.

У заході взяли участь представники Мінекономіки, Верховної Ради України, спеціалізованих установ у сфері інтелектуальної власності, а також профільні незалежні експерти. В ході дискусії порушені питання важливості врахування в Стратегії викликів воєнного стану та переговорного процесу з ЄС про приєднання. Також наголошено на таких аспектах:

  • правомірне використання об’єктів авторського права та суміжних прав;

  • виплата винагороди творцям та правовласникам;

  • отримання та дії патентів при створенні та розповсюдження лікарських засобів;

  • визначення порядку отримання ліцензій на продукти критичного значення для держави та людей;

  • управління нематеріальними активами, зокрема правами інтелектуальної власності;

  • вдосконалення механізмів захисту прав інтелектуальної власності в Україні.

За результатами обговорення вирішено сформувати робочі для розроблення Стратегії розвитку інтелектуальної власності із залученням представників Мінекономіки, профільних установ та організацій, бізнесу, наукових та освітніх інституцій.

Захід відбувся в рамках Проєкту TIPSTER, який реалізується ГС «Фонд підтримки реформ в Україні» за фінансової підтримки уряду Німеччини в межах проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), виконавцем якого є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Проєкт спрямований на підвищення конкурентоспроможності та стійкості українських малих і середніх підприємств, особливо з огляду на вступ до ЄС.