ЄБРР профінансує Проектний офіс з координації розроблення і впровадження реформ в Україні

17 лютого відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Виконавчим комітетом реформ і Європейським банком реконструкції та розвитку щодо підтримки Національної ради реформ та Проектного офісу з координації розроблення і впровадження реформ в Україні.

Меморандум підписали співголови Виконавчого комітету реформ Заступник Глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, а також Директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

Створення Проектного офісу стало результатом багатомісячних переговорів з ЄБРР, що розпочалися у липні 2014 року. Проектний офіс займатиметься координацією процесів розробки та впровадження реформ, моніторингом їх виконання і забезпеченням комунікації між міністерствами та Парламентом, а також між Урядом та громадським сектором.

До Проектного офісу будуть залучені професіонали з сильними навичками у проектному менеджменті, аналітиці. «Наразі ми вже отримали 120 заявок для участі у конкурсі на посаду голови Проектного офісу. Впродовж двох тижнів Національна рада з реформ спільно з представниками ЄБРР обере найбільш вірогідного кандидата», – сказав Дмитро Шимків. Першочерговими реформами, якими буде займатися Проектний офіс, стануть антикорупційна, судова та дерегулятивна реформи.

Проектний офіс також виконуватиме дорадчі функції для забезпечення дотримання єдиних стандартів у процесі розробки та планування реформ і звітування про хід процесу їх впровадження. «Особливою рисою українських реформ стало те, що їх започаткувало громадянське суспільство. Проектний офіс дозволить використати ідеї та пропозиції активістів, міжнародних партнерів і представників влади для досягнення максимального результату», – зазначив Міністр економіки Айварас Абромавічус.

Пан Абромавічус наголосив, що створення нового координаційного органу особливо важливо, враховуючи ініціативи Міністерства з дерегуляції української економіки та реформування системи управління державних підприємств.

Також вже йдуть переговори про низку спільних проектів між державними оборонними підприємствами та західними компаніями. Народний депутат Ганна Гопко розповіла, що за допомоги ЄБРР українська оборонна галузь зможе відновити й збільшити свій потенціал як на українському, так і на світовому ринках.

Проектний офіс створюється на 2 роки до створення необхідної потужності у продовженні реформ у виконавчій владі. Бюджет офісу – 1,5 млн євро на рік (з них надання 1,08 млн євро вже підтверджено). Після цього пройде черговий раунд переговорів щодо продовження фінансування програми за результатами проведених реформ.

Директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер висловив свої позитивні враження від співпраці нової української влади та ЄБРР. «Ми раді долучитися до процесу реформ в Україні і впевнені, що Проектний офіс сприятиме досягненню якісно нових змін в державі», – сказав пан Аджунер.