50 підприємств отримали фінансову підтримку в межах грантів від #EU4Business

50 малих підприємств отримали фінансову підтримку в межах програми міжнародної співпраці EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП за фінансування Європейського Союзу й уряду Німеччини. Загальна сума грантової допомоги кожній компанії становить до 10'000 євро (до 400 000 гривень).

Збір заявок на отримання гранту здійснювався на порталі «Дія» з 25 серпня до 10 вересня 2023 року. Після попереднього відбору у короткий список потрапили 79 компаній. З кожної з них було проведено інтервʼю та вивчено наміри щодо  використання грантової допомоги. Після чого комісія незалежних бізнес-експертів обрала 50 переможців.  

Пріоритет при оцінці грантових заявок надавався малим підприємствам для відновлення та/або підтримки виробництва, надання послуг зі збереження економічного потенціалу України та постачання критично важливих товарів і послуг, необхідних українцям.

Гранти отримали підприємства з 18 регіонів України, зареєстровані у Волинській (2), Дніпропетровській (6), Донецькій (2), Івано-Франківській (1), Житомирській (1), Закарпатській (1), Запорізькій (1), Київській (16), Кіровоградській (1), Львівській (6), Миколаївській (1), Одеській (3), Полтавській (3), Сумській (1), Харківській (2), Хмельницькій (1), Чернівецькій (1), Чернігівській (1)

Серед компаній-учасниць грантової програми репрезентовані бізнеси: майно яких було знищено або пошкоджено внаслідок російських обстрілів; які були змушені релокуватись; такі, що належать жінками.

Грантову допомогу отримали переважно компанії, що займаються:

  • виробництвом продуктів харчування;

  • ремонтом та обслуговуванням виробничого обладнання;

  • лікуванням та медичним обслуговуванням населення;

  • виробництвом одягу;

  • наданням послуг доступу в інтернет;

  • виробництвом вікон тощо.

Грантові кошти сприяють підвищенню стійкості українського малого в умовах російської агресії, яка триває. Вони дозволяють забезпечити доступність товарів і послуг, які мають критичне значення для українців, і гарантувати зайнятість громадян по всій території України.

Українські підприємці вже розпочали витрачати отриману фінансову допомогу на збереження та створення нових робочих місць, закупівлю/заміну обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, орендну плату за приміщення, лізинг обладнання та інші витрати, спрямовані на відновлення господарської діяльності.

Грантові конкурси в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» виконуються німецькою федеральною компанією  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансування Європейського Союзу та Уряду Німеччини. Проєкти реалізовано за сприяння Міністерства економіки України та Міністерства цифрової трансформації України. Партнер з виконання – громадська спілка «Фонд підтримки реформ в Україні». Подати заявку на грант було можливо виключно через єдиний портал державних послуг Дія. Інформаційні партнери: Офіс з розвитку підприємництва та експорту, національний проєкт із розвитку підприємництва та експорту Дія.Бізнес.

Гранти сприятимуть реалізації цілей урядової ініціативи #єРобота під егідою Міністерства економіки України.